Canis Clickercamp 2015 – Dag 5

Canis Clickercamp 2015 – Dag 5

Dagens høydepunkt var Endre Hånde og springer spaniel Embla som bestod Norske Redningshunder sin B-godkjenningprøve. 400 meter rundering ble gjennomført i stor stil.

Endre har en fin utfordring foran seg nå som han det neste året skal øke Embla sin kapasitet fra 400 til minst 800 meter, slik at de også kommer gjennom A-godkjenningen neste sommer.

Når man skal lære hunden å rundere laaaangt, er det fristende å trene laaangt. Og hvis man har gjort bra grunnarbeid i starten av treningen, kan man legge til mange blindslag ganske fort, og det vil i begynnelsen se ut som om hunden «kan» det. Men å «surfe på ekstinksjonsbursten» er ikke noen varig løsning.

For det er bare én pålitelig og varig måte å lære hunden å rundere langt på (uten at utslagene blir kortere/dårligere og uten at det blir problemer med feilmelding eller andre ulumskheter). Og det er å senke forsterkningsfrekvensen gradvis og uforutsigbart. Hvis du i tillegg er nøye med å kjøre høy forsterkningskvalitet ved funn (eller har en veldig lettrent hund) kan du til og med slippe unna med å gjøre det litt mindre gradvis enn andre.

Det jeg ofte ser er hundetrenere som hovedsaklig kjører to typer runderingsøkter.

  • Nesten bare funn (såkallt «motivasjonstrening).
  • Nesten bare blindslag (som ofte med repareres med motivasjonstrening de neste par ukene).

Men det er viktig å ikke glemme de øktene som ligger midt imellom disse. Det vil si økter med mest funn, men også 1, 2, 3, 4 eller 5 blindslag på rad på varierende steder. Denne mellomdistansetreningen er ekstremt viktig. Og like viktig er det å ALDRI kjøre så lange økter at hunden gir opp.

Her er noen flere kjepphester som kan dra vognen din når du skal øke hundens kapasitet i runderingen:

  • Legg opp runderingstreningen slik at hunden aldri går dårlige utslag.
  • Legg opp treningen slik at hunden sjelden nøler når den går ut på et utslag.
  • Kjør ALDRI så mange blindslag at hunden gir opp. Hvis hunden først har opplevd å gi opp en gang, vil den fortere gjøre det igjen neste gang det blir slitsomt.
  • Kjør heller en påvirkning for mye enn å la hunden gå et dårlig/nølende utslag.
  • Kjør (mange) flere funn enn vanlig første gang du trener i ei ny runderingsløype.
  • Tren midtlinjelydighet positivt slik at masing og dårlig stemning mellom deg og hunden ikke ødelegger et ellers godt oppbygget forsterkningsskjema.
  • Tren minst 50% med direkte belønning – selv når hunden din kan melde perfekt med fastbittet.
  • Før logg over treningen din slik at du raskt oppdager det hvis du begynner å lage ubevisste mønster i funnene/blindslagene du legger opp.

Endre har selvfølgelig skjønt alt dette allerede, så jeg er ikke i tvil om at Embla vil holde A-godkjenningsnivå i god tid før neste sommer.

Noe som også var imponerende i dag var 6 kurselever som stod på hele dagen og holdt ut høljregn og knottangrep med godt humør og full innsats for hver eneste hund. Rundering er lagarbeid, og det er umulig å trene fram en bra runderingshund uten gode treningskamerater.

burka
«Ja til burka!» 🙂